V HARMONIJI IN RAVNOVESJU ZDRAVJA

ŽIVIMO ZDRAVO Z NARAVO – ZA KVALITETNO ŽIVLJENJE

za boljše telesno, duševno in duhovno zdravje

Telesne aktivnosti za krepitev zdravja

Ljudje telesno aktivnost pogosto vidimo preveč enostransko. Nekateri so mišljenja, da so dovolj telesno aktivni že z različnimi gospodinjskimi opravili ter delom na vrtu,  medtem ko mnogi vidijo telesno aktivnost zgolj kot neko organizirano vadbo. Kateri so torej bližje resnici?

 

Kadar govorimo o telesni aktivnosti, jo lahko razdelimo na načrtovano telesno aktivnost in nenačrtovano. Ko gledamo z vidika zdravega življenjskega sloga, potem sta zagotovo pomembni obe. Vsaka ima svoje pluse in minuse, vendar na koncu štejeta obe z vidika skrbi za zdravje in tudi ohranjanja telesne teže.

 

Pogosta napaka je, da pozabimo na nenačrtovano telesno aktivnost, ko dodajamo količino načrtovane telesne aktivnosti. Na primer vpišemo se na skupinsko vadbo, potem pa zmanjšamo količino hoje, ki bi jo sicer opravili ta čas oziroma namesto da bi šli peš v trgovino ali po opravkih, to potem opravimo z avtom, ker imamo zaradi dodatnih aktivnosti manj časa. Zato je pomembno, da pri dodajanju načrtovane telesne aktivnosti, ohranimo nivo nenačrtovane.

 

Nenačrtovane telesne aktivnosti

 

Kaj pravzaprav sodi med nenačrtovane telesne aktivnosti? Predvsem je ponavadi to hoja, ki jo uporabimo na dnevni ravni za premikanje naokoli. Sem sodi tudi kolesarjenje, če se s kolesom vozimo v službo ali v trgovino. Med nenačrtovane aktivnosti sodijo tudi vsa gospodinjska opravila, delo na vrtu, sprehajanje psa, itd. Takšne aktivnosti so pomembne, ker jih je količinsko precej več kot načrtovanih aktivnosti. To je pomembno predvsem z vidika porabljene energije, saj je že pri zelo počasni hoji poraba bistveno večja kot pri telesni neaktivnosti.

 

Glavna prednost nenačrtovane telesne aktivnosti je dostopnost, tako lokacijska, kot tudi cenovna. Takšna aktivnost nam je lokacijsko blizu in jo navadno opravljamo sproti z dnevnimi opravili in zadolžitvami. Če ocenjujemo cenovna dostopnost, si navadno z nenačrtovano telesno aktivnostjo ne povzročamo dodatnih stroškov oziroma pogosto celo prihranimo, saj gremo v trgovino namesto z avtom s kolesom ali peš in tako prihranimo na gorivu.

 

Kje so pa glavne slabosti? S tem tipom telesne aktivnosti bomo težko okrepili zdravje, saj gre bolj za nekakšne sprotne premike. Tako da z njimi ne moremo v večji meri izboljšati naših gibalnih sposobnosti, kot so moč, gibljivost in ravnotežje. Prav tako pa bomo težko odpravili morebitne zdravstvene težave, kot so bolečine v hrbtu. Tam pa se je treba zadev lotiti malce bolj načrtno. Kako jo merimo? Najbolj priročna zadeva je števec korakov, ki je pogosto dostopen na telefonih in pametnih urah. Ta bo meril vsak naš korak, ki ga bomo opravili tekom dneva. Rezultat pri števcu korakov bo pogosto seštevek nenačrtovane in načrtovane telesne aktivnosti in to je tudi prav, saj je prava skrb za zdravje prav seštevek tega.

 

Načrtovane telesne aktivnosti

 

Načrtovane aktivnosti so vse tiste aktivnosti, za katere si načrtno vzamemo čas. Ponavadi gre za preplet aktivnosti v obliki različnih vadb ter aktivnosti, kot so hoja, tek, kolesarjenje, ki pa jih opravimo kar sami. Skupno vsem pa je to, da smo si namensko vzeli čas za to aktivnost.

 

Ali je načrtovana telesna aktivnost tudi hoja? Seveda, če se namensko odpravimo na 30 min ali več trajajočo hojo. Vendar to ne pomeni, da se vmes ustavimo še na pijači in v trgovini, itd. V tem primeru gre potem za bolj nenačrtovano telesno aktivnost. Pri hoji in ostalih bolj vzdržljivostnih aktivnostih velja zgolj eno opozorilo. Res je, da so nam zelo dostopne, vendar z njimi ne bomo kaj dosti vplivali na našo moč, ravnotežje, gibljivost in vzdržljivost, če si  ne bomo zadali konkretnih ciljev in vadbo izvajali ustrezno.

 

Glavna prednost kvalitetne vadbe je prav izboljšanje naših gibalnih sposobnosti oziroma ohranjanje le-teh kasneje v starosti. Pogosto lahko z izboljšanjem naših gibalnih sposobnosti dvignemo nivo kvalitete življenja in smo zaradi večje moči in vzdržljivosti naenkrat sposobni narediti tudi več nenačrtovanih telesnih aktivnosti skozi dan. Če bi izbrali eno gibalno sposobnost, bi bilo potrebno poudariti predvsem moč. Ta ima vpliv na opravljanje naših dnevnih opravil, dlje časa nas ohranja sposobne za delo, nam omogoča lažje dviganje bremen. Slabost je ta, da včasih takšna kvalitetna vadba ni tako lokacijsko dostopna in da je ponavadi plačljiva. Vendar pa to ne velja za vse načrtovane telesne aktivnosti. Hoja, kolesarjenje in tek so takšne telesne aktivnosti, ki so zelo lahko dostopne in zelo koristne za ohranjanje in krepitev našega telesnega zdravja, če so ustrezno načrtovane.

 

Kakšno telesno aktivnost izbrati za krepitev zdravja?

 

Pogledali si bomo kar h kakšnemu cilju moramo stremeti, da bomo lahko rekli da smo zadosti telesno dejavni. Drži pa, da tisti povsem telesno neaktivni, ne bodo prišli do cilja že prvi dan, ampak morajo telesno aktivnost postopoma dodajati v svoje življenje.

 

Pomemben podatek je število korakov. Dolgo časa smo v smernicah brali številko 10.000 korakov dnevno. Po nekaterih zadnjih smernicah se najdejo tudi že višje številke. Za ohranjanje telesne teže tako priporočajo 13.000 korakov dnevno. Sem sodi tako načrtovana kot nenačrtovana telesna aktivnost. Morda se sliši veliko, ampak če ste redno telesno aktivni to ne bo problem. Pri tem pa samo eno opozorilo. Veliko več šteje, da mi to številko dosegamo vsak dan, kot pa da enkrat v tednu naredimo 20.000 korakov, potem pa ostale dni niti 10.000. Pomembna je rednost!

 

Za tiste, ki si ne morete izmeriti števila korakov, je pomembno, da čim več dnevnih opravil opravite v gibanju, če upoštevamo nenačrtovane telesne aktivnosti. Pri načrtovani aktivnosti pa je pomembno, da je ta prisotna večino dni v tednu vsaj po 30 minut na dan. Najmanj dvakrat tedensko naj bo to vadba, kjer je večji poudarek na razvoju moči, gibljivosti in ravnotežja. Po možnosti naj bo vadba vodena s strani strokovnjaka s področja gibanja.

 

Ko gre za naše zdravje, je telesna aktivnost ena najpomembnejših področij. Pogosto ne rabimo veliko, da ustrezno poskrbimo za zdravo gibanje. Potrebujemo le malce discipline ter pravo motivacijo na začetku, potem pa so dobro počutje in občutek, da naredimo nekaj zase, tisti, ki nas spodbujajo, da vztrajamo.

Telesne aktivnosti za krepitev zdravja

Share on facebook

 

SE SPRAŠUJETE, ALI BI LAHKO NAREDILI VEČ

za svoje zdravje ali morda

za zdravje svojih bližnjih?

 

 

PRIJAVITE SE NA BREZPLAČNI POSVET

POŠLJITE SMS na 031 612 964 ali NAM PIŠITE na info@biosana.si.

VESELIMO SE POGOVORA Z VAMI :)

 

Preberite več

OAZA ZDRAVJA

HARMONIJA ODNOSOV

RESNIČNA SREČA

NARAVNA LEPOTA

UMETNOST SRCA

ČAROBNI VRT

Biosana Living

Živimo zdravo z naravo

Živimo kvalitetne odnose

Živimo sebe in svojo srečo

Biosana Nature

Polepšajmo dan z naravo

Podarjamo s srcem

Uživajmo blagodejne učinke narave

ZELIŠČNI VRT

Za branje zgodb se prijavite na svoj Biosana račun. Če ga nimate ga lahko takoj ustvarite tukaj!

Prijava
Registracija

[elementor-template id="4125"]

[elementor-template id="4105"]

Scroll to Top