V HARMONIJI IN RAVNOVESJU ZDRAVJA

ŽIVIMO ZDRAVO Z NARAVO – ZA KVALITETNO ŽIVLJENJE

za boljše telesno, duševno in duhovno zdravje

PRISPEVKI

GLAVOBOL

 

Glavobol je bolečina, ki jo zaznavamo v področju glave in spada med najpogostejše zdravstvene težave. Nekajdnevni glavobol je pogosto povezan z utrjujenostjo, napetostjo in prehladnimi okužbami. V primerih ko se glavoboli pogosto pojavljajo v daljšem časovnem obdobju, pa je smiselno poiskati vzrok njihovega nastanka.

 

 • Tenzijski glavobol: kronični tenzijski glavoboli so pogosti in pogosto izvirajo na račun napetosti ali stresa v mišicah glave in vratu. To je najpogostejši tip kroničnega glavobola.
 • Migrena: migrena je kronični tip glavobola, ki je lahko zelo intenziven, spremljajo pa ga tudi drugi simptomi, kot so občutljivost na svetlobo, zvok in slabost.
 • Hormonske spremembe: hormonske spremembe, kot so tiste med menstruacijo, nosečnostjo ali menopavzo, lahko povzročijo kronične glavobole.
 • Uporaba zdravil: prekomerna uporaba nekaterih zdravil za lajšanje glavobolov, kot so analgetiki, lahko vodi v kronične glavobole, imenovane tudi zdravilno povzročeni glavoboli.
 • Slaba prehrana: neredna prehrana, izpuščanje obrokov, pomanjkanje določenih hranil ali neustrezna hidracija lahko prispevajo h kroničnim glavobolom.
 • Pomanjkanje spanja: redko spanje ali slaba kakovost spanja lahko povzroči kronične glavobole.
 • Očesne težave: nepravilna korekcija vida ali drugi očesni problemi lahko pogosto povzročijo glavobole.
 • Sinuzitis: vnetje sinusov lahko povzroči bolečino in pritisk v glavi, kar ponavadi vodi do kroničnega glavobola.

Velika večina glavobolov ne pomeni resnega bolezenskega stanja. Pomembno je, da bolečino čimprej omilimo s protibolečinskimi sredstvi, pijemo zadostne količine vode ter si privoščimo počitek.

 

Poznamo tudi nekaj naravnih alternativ zdravilom, ki lahko poglavitno pripomorejo k lajšanju glavobola:

 • Bazilika – ima prijetne relaksirajoče lastnosti, ima tudi vpliv na sproščanje mišičnega tkiva
 • Sivkino olje – olje, ki razneži čute, učinkovito sprošča in ima vpliv na splošno dobro počutje
 • Ingver – pogosta začimba, ki lahko pomaga lajšati slabost, deluje lajšalno v povezavi z migrenami

Za preprečevanje glavobolov je pomembno, da upoštevamo načela zdravega življenjskega sloga, se zdravo prehranjujemo in ne izpuščamo obrokov, dovolj pijemo ter da se izogibamo hrani, ki nam sproži glavobol. Priporočljivo je, da dovolj spimo in se naučimo živeti s stresom, da prepoznamo, kaj nas sprošča in razveseljuje.

 

V redkih primerih je glavobol posledica resnega bolezenskega stanja, kot so možganske krvavitve, okužbe, maligne bolezni, možganski žilni dogodki in drugo.

 

Če je glavobol močan in dolgotrajen ali če je ob glavobolu prisotna slabost ali povišana telesna temperatura in otrdel vrat ali če so prisotni zmedenost, motnje spomina ali vida, nerazumljiv govor, krči, otrplost ali če se glavobol pojavi po naporu ali poškodbi, je potrebna čimprejšnja zdravniška pomoč.

ANKSIOZNOST

 

Anksioznost je težava, s katero se sooča vedno več oseb. Nekatere spremlja vsakodnevno, drugi pa se z njo soočajo ob težkih situacijah.

 

Gre za občutje tesnobe in zaskrbljenosti, podobno strahu. Anksiozne motnje so poleg depresije najpogostejše težave v duševnem zdravju. Anksioznost močno zmanjša kakovost življenja, zato je zelo pomembno, da jo čim prej odkrijemo in zdravimo.

 

Znaki in simptomi anksioznosti se lahko kažejo na telesni, psihološki in vedenjski ravni. Eden najpogostejših simptomov anksiozne motnje je pretirana zaskrbljenost, ki se kaže v katastrofalnih pričakovanjih in nenehnem premlevanju negativnih scenarijev. Telesni simptomi se kažejo kot napetost v mišicah, suha usta, plitvo dihanje, znojenje, povišan srčni utrip, krči v trebuhu, driske, bruhanje, glavoboli in občutek tiščanja v prsih. Za anksioznost je značilen občutek ogroženosti brez jasnega vzroka, živčnost, vznemirjenost, zaskrbljenost, nelagodje in strah. Skrajna oblika tesnobe je panika. Vpliva lahko na naše zmožnosti delovanja v vsakdanjem življenju in izražanja. Prisotne so težave s pozornostjo, motnje spanja in občasne nočne more.

 

Tesnobo lahko lajšamo z različnimi pristopi in tehnikami ter spremembo v življenjskem slogu.

Zdrav način življenja z ustrezno prehrano, gibanjem, zadostnim spancem in spostitvenimi tehnikami v mnogih primerih omilijo težave z anksioznostjo. Nikotin, kofein in drugi stimulanti centralnega živčnega sistema jo lahko poslabšajo, zato se uživanje teh odsvetuje. Priporočena je sveža in neprocesirana hrana in izvajanje telesnih aktivnosti vsak dan.

 

Ob tesnobi si lahko pomagamo tudi z zdravili brez recepta in drugimi izdelki za podporo zdravju. Zelo učinkovita je tudi ustrezna vitaminska in mineralna podpora po predhodnem posvetu s trokovnjakom. Za lajšanje simptomov, kot so stresna stanja, nemir, napetost, tesnobnost in nespečnost, so na voljo zdravila rastlinskega izvora in zdravilni čaji na podlagi zdravilne špajke, z dodatki navadne melise, poprove mete ali hmelja. Pri blagih depresivnih stanjih si lahko pomagamo z zdravilom rastlinskega izvora, ki vsebuje šentjanževko.

 

Kot učinkovita lajšanju anksioznosti, se je izkazala tudi vedenjsko-kognitivna terapija. Gre za sklop psiholoških znanj, metod in tehnik, s pomočjo katerih terapevt pomaga pacientom pri razumevanju težav ter spreminjanju miselnih in vedenjskih vzorcev, ki te težave ohranjajo. Tesnobo lajšajo tudi z drugimi metodami, kot so čuječnost, dihalne tehnike in tehnike sproščanja. Vsake terapije in tehnike se je treba naučiti, pomembno je, da jih izvajamo redno in smo pri izvajanju vztrajni.

 

Če težave trajajo dlje oziroma če anksioznost vpliva na vaše vsakodnevne dejavnosti in v primeru hude stiske, se je potrebno obrniti na zdravnika. Zdravnik vam lahko predpiše zdravila na recept, ki pomagajo odpravit tesnobo.

 

 

NESPEČNOST

 

Nespečnost pomeni slaba kakovost spanca ali nezadostna količina spanca. Glede na čas trajanja govorimo o akutni nespečnosti, ki traja manj kot 3 mesece in kronični nespečnosti, ki traja dlje od treh mesecev.

 

Nespečnost spremlja tudi oteženo funkcioniranje čez dan, kar lahko prepoznamo kot motnje pri pozornosti ali koncentraciji, utrujenost, slabo počutje, motnje v razpoloženju, razdražljivost, spanje čez dan, zmanjšana motivacija in energija, povečano število napak, hiperaktivnost, impulzivnost, agresija ter nenehna skrb zaradi spanca.

 

Kratkotrajna nespečnost vpliva predvsem na kakovost življenja, dolgotrajna nespečnost pa ima lahko tudi negativne posledice na zdravje, saj jo povezujejo s povečanim tveganjem za nastanek sladkorne bolezni tipa 2, srčno-žilnih bolezni, povišanim krvnim tlakom in povišanimi krvnimi lipidi, debelostjo in metabolnim sindromom. Vzrok kratkotrajne nespečnosti je največkrat stres. Ko stres mine, običajno mine tudi nespečnost. Najpogostejši vzrok kronične nespečnosti so različne zdravstvene težave, kot so bolečina, pogosta nočna uriniranja, motnje dihanja v spanju, sindrom nemirnih nog, motnje v delovanju žlez, duševne in druge težave.

 

Nespečnost pogosto lahko uredimo z zdravim načinom življenja. Vsaj šest ur pred spanjem se odsvetujejo živila, ki vsebujejo kofein, pravi čaj in energijski napitki. Pred spanjem se odsvetuje tudi uživanje alkohola in kajenje. Pozno popoldan in v večernih urah se svetuje zmanjšano uživanje tekočine. Redna telesna dejavnost lahko pomaga pri uspavanju in poveča delež globokega spanca, vendar se svetuje čez dan in ne pozneje kot 3 ure pred spanjem. Vedno vstajajte ob isti uri, ne glede na to koliko ste spali ponoči. Podnevi ne spite in ne ležite v postelji. Spalnica naj bo udobna, zatemnjena in brez hrupa. V spalnici ne sme biti pretoplo ali premrzlo, svetuje se temperatura med 16 in 21 °C.

 

Zdravila rastlinskega izvora na podlagi baldrijana, z ali brez dodatkov navadne melise, poprove mete ali hmelja, odvisno od izdelka, se uporabljajo pri blagih oblikah psihične napetosti in nemira, razdražljivosti in nespečnosti. Pri nespečnosti se odmerek vzame od pol do ene ure pred spanjem. Ker učinek baldrijana nastopa postopoma, se svetuje neprekinjeno jemanje 2-4 tedne.

 

Zdravilo, ki vsebuje doksilamin se uporablja pri občasni nespečnosti pri odraslih. Odmerek se vzame 15-30 minut pred spanjem. Samozdravljenje je v tem primeru omejeno na 5 dni. Zdravila ne smejo uporabljati bolniki z akutnim glavkomom ter boleznimi sečnice in prostate s tveganjem za pojav zastoja urina. Zdravila z melatoninom se uporabljajo za kratkotrajno zdravljenje časovne bolezni (»jet-lag«) pri odraslih, največ 4 dni. Odmerek zdravila se vzame po lokalnem času, malo pred spanjem, ob prihodu v namembni kraj.

 

Zdravnika obiščite, če sumite, da je nespečnost posledica druge bolezni, kadar povzroča težave pri vsakodnevnih opravkih in v primeru kronične nespečnosti, ki traja dlje kot 3 mesece.

 

SKUPAJ DO ZDRAVJA IN DOBREGA POČUTJA

Kratek telefonski posvet

 

 

PRIJAVITE SE NA BREZPLAČNI POSVET

IZPOLNITE SPODNJI OBRAZEC ali NAM PIŠITE na info@biosana.si.

Lahko se naročite tudi po sms na tel. številki 031 612 964.

 

CENA POSVETA (10 min): 0 EUR

 

VESELIMO SE POGOVORA Z VAMI 🙂

 

PRIJAVA NA BREZPLAČNI POSVET 

Podjetje BIOSANA Living Nature d.o.o. vam nudi strokovne in kakovostne storitve posvetov, preiskav, svetovanj, delavnic in izobraževanj na področju zdravega in kvalitetnega življenja. Preko nasvetov, svetovanj in izobraževanj, ki jih ponujamo lahko ohranite ali izboljšate zdravje in kvaliteto življenja.

 

V primeru da imate resnejše težave z zdravjem, fizične ali duševne narave, se obrnite na svojega zdravnika, ki vas bo napotil do ustreznega specialista. 

Scroll to Top