V HARMONIJI IN RAVNOVESJU ZDRAVJA

ŽIVIMO ZDRAVO Z NARAVO – ZA KVALITETNO ŽIVLJENJE

za boljše telesno, duševno in duhovno zdravje

Katere navade in sprostitvene tehnike nam pomagajo pri premagovanju stresa?

V kolikor ste zadnje čase nekoliko bolj napeti ali vas obdajajo občutki strahu in negotovosti, to ni nič nenavadnega. Nekateri se spopadate s slabšim počutjem in razpoloženjem, morda vas pogosto boli glava, morda peče zgaga ali občutite stres na kakšen drug način. Četudi se dostikrat ne zavedamo, je stres in z njim povezana tako psihična, kot tudi telesna napetost, relativno pogosta med ljudmi, zato je pomembno, da vsakodnevno učinkovito obvladujemo svoj stres in ohranjamo notranji mir.

 

Povečini smo vsi ljudje izpostavljeni takšnemu ali drugačnemu stresu, morda zaradi službenih oziroma delovnih obveznosti, nekateri zaradi napetih in napornih odnosov, drugi spet zaradi prevelikih pričakovanj ali morda zaradi pretiranih skrbi, strahov ali negotovosti. Zato je za naše zdravje pomembno, da se naučimo s stresom vsakodnevno učinkovito spopadati ter da v svoje življenje uvedemo določene načine sprostitve, ki nam pomagajo k boljšemu zdravju in kakovostnejšemu življenju.

 

Nekatere vsakodnevne navade in rituali nam lahko učinkovito pomagajo ohranjati notranji mir in premagati stres:

 

 • Vsako jutro si namenite kakšno prijazno misel in vsak dan naredite vsaj eno stvar, ki vas močno osrečuje (na primer jutranji sprehod, najljubši čaj, branje dobre knjige, aroma razvajanje ali sprostilna kopel).
 • Poskrbite za svoj videz, da se boste počutili dobro, in veliko se smejte. Smeh eno najboljših zdravil proti stresu.
 • Negujte lepe odnose in pogovorite se o stvareh, ki vas skrbijo. Naučite se prijaznih odzivov in vedenja ter predvsem razmišljanja.
 • Poskrbite za zdrave navade pri prehrani, gibanju, delu, sproščanju in spanju.
 • Razmislite, katere stvari v vašem življenju, so za vas pomembne. Manj pomembnim stvarem recite NE, saj vam bo tako ostalo VEČ ČASA za stvari, ki so za vas zares pomembne.
 • Ohranjajte ravnovesje med vsemi področji svojega življenja.

Ker se vsakodnevnemu stresu ne moremo povsem izogniti, je pomembno, da si vzamemo čas za sprostitev oziroma sproščanje na način, ki je koristen za naš um in telo. Z različnimi sprostitvenimi tehnikami lahko svojo pozornost usmerimo na tisto, kar nas duševno umirja in hkrati spodbuja telesno sproščanje. Pri ljudeh učinkujejo različni načini sproščanja, zato ni pomembno, katero tehniko izberemo, temveč da jo redno izvajamo. Preizkusite različne tehnike in morda poiščite kombinacije, ki vam najbolj ustrezajo:

Katere navade in sprostitvene tehnike nam pomagajo pri premagovanju stresa?

 

 1. Sproščanje z dihanjem je najbolj osnovna in preprosta tehnika globoke sprostitve, ki jo lahko izvajamo kjerkoli in kadarkoli. Poiščemo si miren prostor, se udobno namestimo, lahko se uležemo na hrbet, z nogami približno pol metra narazen ter z rokami ob telesu, zapremo oči in se sprostimo tako, da se osredotočite na dihanje. Dihanja ne nadzorujemo, le opazujemo. Ko dihamo polno, počasi in s predpono, se umirimo, bolje počutimo ter imamo večji občutek samonadzora. Posledično se v svojem telesu počutimo bolj udobno, kar pa vpliva tudi na našo samozavest, občutek kontrole nad situacijami ter lažji nadzor nad begajočimi mislimi. Obenem lažje predelamo neprijetne občutke, kot sta strah in frustracija ter si tako damo možnost, da hitreje doživimo prijetnejše, kot sta navdušenje in veselje. Dihalne tehnike med drugim upočasnijo srčni utrip, uravnavajo pritisk in zmanjšajo napetost. Dihanje pa ima obenem tudi kar nekaj psiholoških pozitivnih učinkov. S tem, ko se osredotočimo na svoje dihanje, preusmerimo svojo pozornost stran od begajočih misli in pretiranega premlevanja. Tako umirimo svoj um in posledično sprostimo celotno svoje telo.

 

 1. Mišična sprostitev –  Zaradi stresa se v našem telesu pogosto pojavi mišična napetost. Lahko se kaže v obliki bolečin v vratu, hrbtu ali zgolj kot neprijeten občutek nesproščenosti. Za sproščanje mišične napetosti  sta najbolj pogosto uporabljeni tehniki pasivna in progresivna mišična relaksacija:
 • Pasivno mišično sproščanje izvajamo tako, da si miselno predstavljamo, kako sproščamo posamezno mišico v svojem telesu ter si predstavljamo, kako napetost odplava ven iz telesa ter pri tem pazimo, da globoko in sproščeno dihamo. V mislih ponavljamo besede, s katerimi se sproščamo in zmanjšujemo napetost v mišicah. Zamislimo si miren kraj in se osredotočino na zadržano, sporoščeno dihanje, upočasnjen srčni utrip. Ob tem postopoma sproščamo posamezni roki, nogi, potem pa še druge dele telesa. To povzroči, da se počutimo bolj udobno in sproščeno.
 • Progresivno mišično sproščanje je odličen način sprostitve za vse, ki se soočajo z anksioznostjo, izgorelostjo in pretirano podvrženostjo stresu. Priporočljiva pa je tudi za športnike in ljudi, ki so visoko intenzivno telesno aktivni. Tehniko izvajamo tako, da najprej začnemo napenjati in sproščati mišice prstov na nogah in nato nadaljujte do vratu in glave. Napnemo mišico, zadržimo najmanj 5 sekund, sprostimo za 30 sekund in ponovimo. Ta vaja vam bo tudi v stresnih trenutkih pomagala zavestno zmanjšati reakcijo telesa na stres in obdržati nadzor nad položajem.

 

 1. Redna telesna aktivnost – izvajanje redne telesne aktivnosti, kot so joga, pilates, tek ali kolesarjanje, pohodništvo, ali morda sprehod v naravi, nam omogoča, da dobimo občutek nadzora nad lastnim telesom, občutek vzdržljivosti in telesne moči ali občutek za pomembne življenjske stvari. Z gibanjem pospešimo krvni obtok, uravnavamo ustrezen srčni utrip, postanemo bolj telesno in psihično vzdržljivi, gibčni, raztegljivi, hkrati pa po končani aktivnosti pomirjeni ter se bolj zavedamo samih sebe. Telesna aktivnost je lahko precej učinkovita metoda za sproščanje stresa, sploh če se hkrati posveča tako telesni kot tudi duševni ravni sprostitve.

 

 1. Meditacija je zelo pogosta tehnika sproščanja in umiritve. Gre za stanje, ko resnično doživljamo trenutek, v katerem smo, se zavedamo vseh svojih misli, opazujemo tisto, kar se dogaja znotraj in zunaj našega telesa ter vse to zaznavamo, brez da bi razmišljali ali podajali sodbe o dani situaciji. Nekatere vrste meditacije temeljijo na prostem, naravnem umirjanju in ne vključujejo nobene koncentracije niti nobenega razmišljanja. Pri nekaterih vrstah meditacije se posameznik prepusti toku misli ali močno koncentrira na določeno besedo, zvok, na plamen svetlobe, na točko v daljavi ipd. Meditacija se lahko izvaja na precej različnih načinov in tudi položaj ni vedno predpisan, vendar večina poudarja glavno vlogo pozornosti.

 

 1. Vizualizacija je način sprostitve z oblikovanjem miselnih podob, ki nas popeljejo na vizualno potovanje do mirnega, tihega kraja in situacije. Pri tem skušamo uporabiti čim več čutil, lahko si zamišljamo, da hodimo po zeleni pokrajini ali počivamo na peščeni plaži in mislimo na sončno toploto, zvok valov, občutek peščenih zrnc, vonj slanega morja. Vizualizacija je lahko prilagojena in usmerjenja k različnim ciljem, vključno s sproščanjem in umirjanjem v stresnih situacijah, zmanjševanju anksioznosti, povečanju samozavesti ter pripravi na kvaliteten spanec. Lahko je vizualizacija vodena ali pa jo izvajamo sami.

 

Poskrbite za dobre vsakodnevne navade za ohranitev notranjega miru ter se poskušajte marsikateremu stresu izogniti. Ker to vedno ni mogoče, vsak dan izvajajte kratke sprostitvene tehnike. Bodite vztrajni, saj sprostitvene tehnike z vajo delujejo bolje in na daljši rok izboljšujejo naše ravnovesje in dobro počutje.

Share on facebook

 

SE SPRAŠUJETE, ALI BI LAHKO NAREDILI VEČ

za svoje zdravje ali morda

za zdravje svojih bližnjih?

 

 

PRIJAVITE SE NA BREZPLAČNI POSVET

POŠLJITE SMS na 031 612 964 ali NAM PIŠITE na info@biosana.si.

VESELIMO SE POGOVORA Z VAMI :)

 

Preberite več

OAZA ZDRAVJA

HARMONIJA ODNOSOV

RESNIČNA SREČA

NARAVNA LEPOTA

UMETNOST SRCA

ČAROBNI VRT

Biosana Living

Živimo zdravo z naravo

Živimo kvalitetne odnose

Živimo sebe in svojo srečo

Biosana Nature

Polepšajmo dan z naravo

Podarjamo s srcem

Uživajmo blagodejne učinke narave

ZELIŠČNI VRT

Za branje zgodb se prijavite na svoj Biosana račun. Če ga nimate ga lahko takoj ustvarite tukaj!

Prijava
Registracija

[elementor-template id="4125"]

[elementor-template id="4105"]

Scroll to Top