V HARMONIJI IN RAVNOVESJU ZDRAVJA

ŽIVIMO ZDRAVO Z NARAVO – ZA KVALITETNO ŽIVLJENJE

za boljše telesno, duševno in duhovno zdravje

Vzorci in navade oblikujejo naše življenje

Se kdaj zaveste, da življenje teče, vi pa nemočno opazujete, kaj se dogaja? Enostavno ne zberete moči in poguma, da bi nekaj spremenili, čeprav dobro veste, da bi bila sprememba nujna in koristna za vas. Iščete izgovore ter pravite, da ni časa za to oziroma da bo vse prišlo ob svojem času. Morda res, pa vendar se je včasih dobro vprašati, če lahko kaj sami naredite za to, da se bodo dogodki odvijali v želeno smer.

 

Naše življenje oblikujejo in uravnavajo najrazličnejši vzorci, kot so:
   • miselni vzorci
   • vedenjski vzorci
   • gibalni vzorci
   • prehranski vzorci
   • motivacijski vzorci
   • odločitveni vzorci

 

Vzorci so bistven del našega delovanja in preživetja, ki nam mnogokrat olajšajo življenje ter nam prihranijo energijo, ker nam se nam ni potrebno vedno znova odločati o vsakodnevnih nujno potrebnih rutinah in obveznostih, kot so način odzivanja in socialnih interakcij, način prehranjevanja, gibanja, dela, rekreacije, preživljanje prostega časa, zabave, način komunikacije in samomotivacije, način odločanja in razmišljanja. Vse te stvari se samodejno odvijajo tudi brez naše posebne pozornosti. Vzorci so priučeni in privzgojeni ter oblikujejo naše življenjske navade, preko njih pa naše življenje.

 

Vzorci in navade oblikujejo naše življenje, kar pa se moramo zavedati pri vseh večjih načrtovanih spremembah, saj v takšnih primerih vzorci in navade delujejo kot mlinski kamni in so pomemben zaviratelj sprememb. Ko načrtujemo življenjske spremembe, moramo zato najprej uzavestiti sedanjo situacijo ter poiskati najbolj ključne miselne, prehranske, gibalne, odločitvene ter druge morebitne vzorce, ki nas zadržujejo na tem mestu in nam ne dovolijo premika. Z neustreznimi življenjskimi vzorci in navadami se je potrebno čimprej soočiti, saj je vsak dan dragocen, da ga živimo srčno, predano in skladno z našimi resničnimi življenjskimi vrednotami in nazori. Potrebno si je marsikaj priznati, si odpustiti, se odločiti, kaj nam je v življenju pomembno, ter vztrajati pri tem! Bodimo iskreni in resnični ter živimo svoje življenje skladno z vrednotami ter z našimi iskrenimi srčnimi željami.

 

Spodaj je 6 preprostih korakov, ki vam bodo pomagali na poti sprememb in soočanja z vzorci:

 

1. Prepoznajte svojo resnično željo
Prepustite se domišljiji in zavestno sanjajte. Poiščite morda svoje najbolj skrite otroške sanje. Ne razmišljajte, kaj je realno in kaj ni. Želje naj bodo iskrene, dobronamerne do sebe in drugih ter čimbolj izvirne. Morda si za začetek izberite manjše želje, ki so nekoliko bolj uresničljive. V kolikor izberete večjo željo, pa si jo razdelite na posamezne korake, katerih uspeh si boste lažje predstavljali.

 

2. Razmislite, kakšne so morebitne ovire do uresničitve
Največja ovira so ponavadi miselni vzorci, da nekaj ne gre, da nismo sposobni, nam  primanjkuje denarja ali pa da nekaj ni realno. Seveda pa je tu še vrsto drugih vsakodnevnih vzorcev. Poiskati moramo najbolj ključne.

 

3. Soočite se z ovirami ter s svojimi vzorci
S pomočjo svoje domišljije boste našli kreativne ideje, kako pretentati vzorce in spremeniti navade.

 

4. Odločite se
Sprejmite odločitev, kaj boste in česa ne boste počeli, razmišljali, jedli, … in imejte v mislih nagrado. Najlažje svoje vzorce in navade spreminjamo s pomočjo hormonov serotonina, dopamina in oksitocina. Gre za hormone sreče in hormon zaljubljenosti, ki v nas vzbudi občutke ugodja, prijetnosti in navezanosti. Če se v svojo idejo zaljubite, ter jo krepite oziroma dobivate ugodne dražljaje, ki vzdržujejo to zaljubljenost, potem nobena sprememba ni pretežka.

 

5. Vztrajate
Vzrajajte pri svojih odločitvah prvi teden , potem še drugi teden in potem še tretji teden – skupaj 3 tedne. Za spremembo vzorcev in navad je potrebno zavestno delo na sebi in najmanj 3-tedensko oziroma 21-dnevno vztrajanje pri svojih zastavljenih ciljih ter dobra samomotivacija, trdnost v svojih prepričanjih (trma je v tem primeru zelo koristna), močna disciplina in vera, da nam bo pri zadanih odložitvah uspelo.

 

6. Živite spremembe ter novo pridobljene vzorce in življenjske navade
To je najpomembnejši del procesa, ki naj traja in traja, dokler ne boste pripravljeni na naslednji korak ali stopničko.

 

Za vpeljevanje sprememb uporabljamo določene odločitvene in vztrajnostne veščine, ki jih najlažje zgradimo in osvojimo preko vpeljevanja manjših sprememb. Gre za nekakšen kondicijski trening, ki je kot nekakšna predpriprava za večje spremembe. Zavedati se moramo, da je marsikatera želja uresničljiva, če si le dovolj želimo ter smo pripravljeni investirati svojo pozornost, čas in energijo, da pridemo do uspeha. Uspeh je pogojen s tem, da se uspešno soočimo s svojimi vzorci, navadami in prepričanji. Razumevanje in obvladovanje sebe, svojih miselnih in ostalih vzorcev ter življenjskih navad je zagotovilo za osebni in življenjski uspeh. Srečno!!!

 

 

In če se kje zatakne ali ustavi, smo za vas tukaj in zdaj – Biosana 🙂 Kontaktirajte nas!

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Preberite več

OAZA ZDRAVJA

HARMONIJA ODNOSOV

RESNIČNA SREČA

NARAVNA LEPOTA

UMETNOST SRCA

ČAROBNI VRT

Biosana Living

Živimo zdravo z naravo

Živimo kvalitetne odnose

Živimo sebe in svojo srečo

Biosana Nature

Polepšajmo dan z naravo

Podarjamo s srcem

Uživajmo blagodejne učinke narave

ZELIŠČNI VRT

Za branje zgodb se prijavite na svoj Biosana račun. Če ga nimate ga lahko takoj ustvarite tukaj!

Prijava
Registracija

[elementor-template id="4125"]

[elementor-template id="4105"]

Scroll to Top